top of page
El pont del petroli.

​​

ESTRUCTURA:

 

  • El Pont del Petroli és una estructura de formigó que consta d'un pont d'accés de 235 m acabat en una plataforma de descàrrega de 100 m² i suportada per uns pilons metàl·lics. 

  • El pont està format per dues bigues de formigó en forma de T i unides entre si. Les bigues són sobre uns carregadors transversals de formigó suportats pels pilons. Els capçals carregadors transversals tenen una amplada de 3,20 m, més gran que les bigues perquè suportaven també les canonades dels hidrocarburs que arribaven fins a la refineria.

  • El pont està suportat per 16 grups de pilons separats cada 15 m. Els grups són dobles excepte dos formats per quatre pilons. Tres dels grups de pilons són a la sorra de la platja i la resta dins de l'aigua clavats 6 m en el fons marí de sorra. La plataforma té 20 pilons més amb una batimetria màxima de 12 m. Tots els pilons tenen un diàmetre de 392 mm i un gruix de 12 mm.

 

HISTÒRIA:

 

  • El primer pont del petroli de Badalona va ser construït l'any 1879 per la companyia Suari i Canals, amb l'objectiu de descarregar el petroli dels vaixells. Era de fusta i va conviure al costat del pont que coneixem ara mateix. Va passar a ser propietat de l'empresa CAMPSA i posteriorment va ser enderrocat.

  • El Pont del Petroli va ser reconstruït el 1965 per l'empresa CAMPSA i va ser utilitzat com a pantalà de descàrrega fins al 1990.

  • En ser abandonada la seva funció industrial, es va convertir en la principal zona de submarinisme de Badalona, sense necessitat d'embarcacions ni instal·lacions, ja que en els pilons s'havia format un petit ecosistema submarí.

  • L'any 2001 es va anunciar la intenció de desmuntar el pantalà, però un col·lectiu de submarinistes, fotògrafs i altres amics del Pont del Petroli, encapçalats per Josep Valls, es van mobilitzar per defensar la conservació d'aquesta estructura representativa de la zona. Josep Valls va ser escollit Badaloní de l'any el 2011 per aquesta tasca, i l'Ajuntament el va homenatjar el 2013 amb una placa a l'entrada del pantalà.

  • L'any 2003 va passar a ser de propietat de l'Ajuntament de Badalona, i després de restaurar-lo, l'any 2009 va ser obert al públic.

  • la plataforma d'entrada del pont, molt propera a la fàbrica de l'Anís del Mono, es va inaugurar una escultura de Susana Ruiz dedicada a la històrica fàbrica. 

EL PASSEIG MARÍTIM:
Fàbrica de l'Anís del Mono:

​​

L’ampolla:

 

  • La història de l'Anís del Mono comença a finals del segle XIX. Vicente Bosch, el creador de l'Anís del Mono, va rebre en una ocasió com a regal de negocis un simpàtic mico provinent d'Amèrica, el qual va acabar batejant a la marca.

  • La història que va inspirar el disseny de l'ampolla prové de la recerca d'un regal de Bosch per la seva dona. Caminava buscant un regal especial i va ser a la plaça Vendôme de París on va trobar el perfum perfecte i, en ell, la inspiració per a la seva ampolla de tall adiamantado que s'ha convertit en estàndard de la categoria.

  • L'etiqueta de l'ampolla també és un símbol d'identitat de la marca. Encara es manté l'error en l'etiqueta de "destillación" i els trets del mico són els de Charles Chaplin, un petit suport per a la teoria de l'evolució que s'estava desenvolupant llavors.

 

La fàbrica:

 

  • La Fàbrica de l'Anís de Mono a Badalona és una joia modernista que s'ha conservat pel seu valor artístic i patrimonial. Des de la sala de destil·lació on s'elabora artesanalment l'anís, fins l'arxiu conserven tot el sabor d'una època.

  • El 7 de juliol de 2012 es va inaugurar al passeig marítim de Badalona, una estàtua en honor d'Anís del Mono: una granota de 200 quilos i esculpit en bronze.

 

Més:

 

  • El 1897,Bosch va convocar el primer concurs de cartells d'Espanya, que va guanyar Ramon Casas, el 1913 va aconseguir que Anís del Mono tingués el primer cartell lluminós de la Puerta del Sol.

  • Dècades després la seva popularitat va arribar al cinema. Va tenir la seva estel·lar aparició en famoses pel·lícules com Donnie Brasco, i, anys més tard, en la guardonada amb el premi Goya No habrá paz para los malvados.

 

Localització:

C/ Eduard Maristany, 115 08912 Badalona

 

Horaris/dies de visita i tarifes: http://www.museudebadalona.cat/visites-anis.php

 

Durada aproximada:

1h 30 minuts.

 

Reserves:

 Museu de Badalona Tel. (34) 93 384 17 50 info@museudebadalona.cat

Visitant el litoral de BDN:

No només hi ha coses a l'interior, Badalona, sobretot, atrau el seu turisme gràcies al seu litoral... Què hi pots visitar?
bottom of page