Badalona
Ruta turística:












Masia Can Miravitges
Masia d’origen medieval que va ser molt reformada al final del segle XVII i principi del XVIII. En el recorregut s’expliquen les transformacions del camp català en aquesta època i com era la vida a pagès fins al principi del segle XX. Es visiten espais com el celler, la sala de cups i les premses; la cuina, el safareig, les sales nobles i alguns dormitoris. Hi ha també unes estances dedicades al pintor i escenògraf Antoni Ros i Güell, últim propietari de la masia.
Visita:
Només visites guiades.
Parc de Can Solei i parc de Ca l'Arnús.
El Parc de Can Solei i Ca l'Arnús és un espai verd únic a la ciutat de Badalona per la bellesa dels seus jardins i per la riquesa vegetal i faunística que hi fa vida. La part més antiga dels jardins (1870-1880) té un disseny que es correspon amb el dels jardins romàntics propis de l’època, amb vegetació frondosa, diferents camins i recorreguts sinuosos, escultures, glorietes, grutes, zones amb cascades, jocs d'aigua i un gran llac navegable.
El parc ocupa una àrea d’unes 11 hectàries de les quals 3 pertanyen al parc de Can Solei i 8 al parc de Ca l’Arnús.
Cal destacar tres edificis relacionats amb el jardí: el castell del llac, la torre de l'aigua i la torre del rellotge.
En l’actualitat el Parc de Can Solei i Ca l’Arnús és el parc de major interès de la ciutat de Badalona tant pels seus valors naturals, com ambientals, artístics, històrics i socials i és per això que forma part de la xarxa de parcs metropolitans.
L'origen de Can Solei es remunta a una antiga finca agrícola, el mas Solei, documentada a l’arxiu del Marquès de Barberà, en una escriptura de 1565.
A l’abril de 1859, Evarist Arnús (1820 – 1890) banquer prominent de mitjans del segle XIX, financer, inversor, filantrop i mecenes, que va tenir un paper destacant en la celebració de l’Exposicio Universal de Barcelona del 1888, adquireix 8 ha de l’antic Mas Solei, i des d’aleshores la finca dividida es converteix en Can Solei de Baix i Can Solei de Dalt (Ca l’Arnús). Allà hi va construir la seva casa d’estiueig, vorejada d’un jardí amb els elements propis de l’estil de l’època i a més de la zona d’horta per a consum propi i de les persones que treballaven per a ell.
Monestir de Sant Jeroni de la Murtra:
Monestir de l'ordre jerònima fundat al segle XV. Es poden visitar els espais més significatius de l’edifici: el sistema defensiu, el refetor, la cuina, l’església i el claustre. Per tot l’edifici trobem retrats dels reis Joan II, els Reis Catòlics, Carles I i Colom, personatjes importants que van visitar l’edifici. La importància artística va fer que, l’any 1975, el claustre fos declarat Monument Històricartistic d’Interès Nacional. Sant Jeroni de la Murtra es troba a la Serralada de Marina, entre les ciutats de Santa Coloma de Gramenet i Badalona, al nord de Barcelona. Un lloc fora de la ciutat i, alhora, molt a prop d'ella. Hi ha vuit cel·les acondicionades per a oferir la comoditat necessària als hostes. Poden fer-se estades des d'unes hores fins uns dies. El tipus de recés que es proposa és en solitud i silenci, per tant, no és la intenció de rebre grups. Tal com ho feien els antics jerònims, l'Àmbit de repòs Francesca Güell preten oferir un clima d'hospitalitat i pau. Actualment, té cura del monestir un prevere catòlic i un grup de laics.
Localització:
Camí de la Murtra s/n
Apartat de Correus 196
08917 Badalona
Horaris/dies de visites i tarifes: http://www.lamurtra.cat/catala/informacion_ct.html
Durada aproximada:
50 minuts
Reserves:
Sant Jeroni de la Murtra Tel. (34) 93 395 19 11 info@lamurtra.cat
Llocs verds amb història:
Els pulmons de Badalona amb més història, no te'ls pots perdre!
Parc de Montigalà:
El Parc de Montigalà és un parc situat al barri de Montigalà de Badalona. Amb una superfície de 8,1 ha, està delimitat per l'avinguda de Puigfred, el carrer de Sant Fermí, la travessera de Montigalà i la Rambla de Sant Joan. Constitueix un dels parcs més visitats pels ciutadans de Badalona, des de la seva inauguració l'any 1991.
El tronc central és dissenyat com a parc semiforestal, amb pendents suaus de verd segat i acompanyat per una vegetació mediterrània d'alzines i pins, rematat amb camins pavimentats. Des de l'entrada de l'avinguda de Puigfred ens trobem amb un camí ample flanquejat amb xicrandes i gespa. Està parcialment adaptat en accessos per a gent discapacitada i té instal·lats jocs infantils. També, cada divendres semanalment s'hi celebren uns encants de caràcter generalista des de les 8:30 del matí a les 14:30 de la tarda.




Creu de Montigalà:
La Creu de Montigalà és una creu de ciment armat de 4 metres d'alçada, antigament feta de pedra, i que es troba justament al cim del turó de Montigalà.
La primera creu, dissenyada per l'arquitecte Joan Amigó, fou col·locada el 28 de setembre de 1913 amb motiu de les festes constantinianes commemorant l'Edicte de Milà del 313 en que el cristianisme es convertia en religió tolerada, encara que en aquell moment la creença era que l'emperador Constantí l'havia feta oficial.



