Badalona
Ruta turística:








Casa Pavillard:
Considerada l'obra més representativa de l'arquitectura de Joan Amigó i del modernisme badaloní. Va ser edificada el 1906 per a residència d’Enric Pavillard, gerent de la fàbrica Lorilleux. Va ser declarada monument històricoartístic el 1981. Les baranes són obra del manyà Puig, conegut com el manyà sord. L'acabat del parament és d'estuc amb imitació de carreus i esgrafiats florals que recorren les obertures.
Can Casacuberta:
-
Edifici industrial d’estil modernista que antigament constava de 17 naus paral·leles, d'estructura metàl·lica, sobre columnes de ferro. L'entrada original, era decorada amb mosaics de Lluís Bru, estava situada al carrer Dos de Maig. De l'estructura original només es conserven l'espai interior i les façanes del carrer Enric Borràs i Colom, amb un ritme ondulant de testeres motllurades.
-
A l'últim quart del segle XIX, el sector tèxtil a Badalona va experimentar un creixement considerable i es varen obrir diverses fàbriques.El volum del negoci era tal que ben aviat varen haver d'ampliar obrint una nova fàbrica que ocupava els terrenys de l'actual illa de cases compresa entre els carrers Dos de Maig, Enric Borràs, Colom i Mossèn Anton.
-
L'obra es va dur a terme en diferents fases: el 1907, el 1913 i el 1920 per encàrrec de l'empresari tèxtil Josep Giró i Blanch, dit Isop. S'hi anaren afegint coses noves segons les necessitats.
-
Bona part dels treballadors de la fàbrica eren dones (es calcula que a principis del s.XX, a nivell provincial, el 62% de tots els empleats en el sector tèxtil eren dones).
-
L'any 1920 Josep Giró va vendre l'edifici a l'empresari barcelonès Salvador Casacuberta. A finals dels anys 20, Can Casacuberta era la primera empresa de l'Estat espanyol en teixits de llana de senyora i de fantasia. Va arribar a tenir 26 telers i fins a la Guerra Civil, les toquetes i, sobretot, els mantons de Manila brodats van ser els productes més reconeguts de l'empresa. Després de la Guerra Civil, Salvador Casacubera la va vendre a l'empresa Bacàs.
-
La reconversió de la dècada dels 50 i la crisi del petroli iniciada el 1973, va suposar una pèrdua definitiva del pes del sector tèxtil en relació al conjunt de la indústria badalonina. Sota aquest context, la fàbrica va acabar tancant al 1979.
-
Anys després del seu tancament i per iniciativa de l'Ajuntament de Badalona, l'edifici va ser rehabilitat com a equipament cultural.
-
La Biblioteca Central Urbana Can Casacuberta es va inaugurar l’any 1992. Ha estat remodelada i ampliada, i actualment té una superfície de més de 3.000 m², dividida en dos nivells i en quatre seccions: infantil, adults, audiovisuals i sala de premsa.